VOIKUKKIA-ohjaajakoulutukset 2019

Vuonna 2019 VOIKUKKIA-ohjaajakoulutuksia järjestetään Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella. VOIKUKKIA-toiminta järjestää myös tilauskoulutuksia.

Huostaanotettujen lasten kotiin jäävät sisarukset eivät saa unohtua!

Kansainvälistä sisarustenpäivää vietetään vuosittan 10.4. Haluamme muistuttaa, että huostaanotetun lapsen kotiin jääviä sisaruksia ei saa unohtaa. Lapsen huostaanotto on kriisi koko perheelle, niin vanhemmille kuin lapsillekin. Lapsen huostaanotto muuttaa huostaanotetun lapsen lisäksi myös kotiin jäävien sisarusten elämää ja herättää erilaisia…

Sisarussuhteet huomioitava lastensuojelun toimenpiteissä 

Tiedote 6.4.2020 Kansainvälistä sisarusten päivää juhlitaan vuosittain 10.4.    Sisarussuhteisiin panostaminen on tarpeen erityisesti nyt, kun koronaviruksen leviämisen rajoittamiseen liittyvät toimenpiteet vaikuttavat voimakkaasti perheiden elämään. Esimerkiksi sijoitetun lapsen syntymäperheen sisarussuhteet sekä sijoituksen myötä syntyneet sisarussuhteet tarvitsevat molemmat huolenpitoa. Huolta voi pitää myös etänä.  Kun lapsi sijoitetaan sijaisperheeseen, viranomaisten katse on hänessä yksilönä. Sijoitetuilla…

”Ettei kukaan vanhempi joutuisi kohtaamaan sitä, minkä minä koin”

Edellisessä blogissa kerroimme New Yorkin lastensuojelun tukihenkilötoiminnan rakennuspilareista. Kokemusasiantuntijat ovat tärkeitä työntekijöitä ammattilaisten rinnalla kaikissa organisaatioissa joissa vierailimme. Tukihenkilöinä toimivat vanhemmat ovat alusta asti mukana työn suunnittelussa. Tukihenkilöt ja kokemusasiantuntijat ovat aloittaneet työnsä kuitenkin eri lähtökohdasta kuin ammattilaiset. Vaikka oma kokemus lastensuojelusta on ohi, se kulkee silti aina mukana.

Mikä sitten saa ihmisen, vielä omien raskaiden kokemusten jälkeen, innostumaan toisten auttamisesta?
Vastaus New Yorkissa oli sama, jonka olen saanut vanhemmilta erilaisissa kehittämisryhmissä muun muassa Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa ja Jyväskylässä. Ettei kukaan vanhempi joutuisi kohtaamaan sitä, minkä minä koin!

Osallistu Onnistumisen tekijät kyselyyn

Metropolian Ammattikorkeakoulun kyselyn tarkoituksena on selvittää lastensuojelun ja lapsiperheiden sosiaalityön asiakkaan, hänen läheisensä kokemuksia ja ammattilaisten kokemuksia.

VOIKUKKIA-chat nyt joka arkipäivä! 7.4 alkaen myös tiistai iltaisin 17-18.30

Monet VOIKUKKIA-ryhmät ovat joutuneet keskeyttämään ja muitakin tukimuotoja on tauolla koronatilanteen vuoksi. Olemme lisänneet verkkotukea!
VOIKUKKIA-chatteja on Tukinetissä nyt arkisin klo 13-14.30 joka päivä.
Huom! Myös tiistai iltaisin joka viikko klo 17-18.30
Chatit on tarkoitettu tueksi ja vertaistueksi sijoitettujen ja huostaanotettujen lasten vanhemmille ja lähipiirille.

New Yorkin neuvot pilarin pystytykseen!

Insinöörimaailmassa rakennesuunnittelijat lähtisivät miettimään perustuksia, rungon ja rakenteen mitoituksia sekä sitä miten rakennelma on mahdollista toteuttaa teknisesti. He laatisivat lujuuslaskelmia ja piirustuksia. Lastensuojelun kentällä systeeminen ajattelu on tuonut kokemusasiantuntijavanhempien mukaan ottamisesta entistä enemmän lastensuojeluprosessin eri vaiheissa. Joissain kunnissa on rohkaistuttu…

Muistetaan yhteistyö ja kohtaaminen myös poikkeustilanteissa <3

Olemme saaneet muutaman hätääntyneen yhteydenoton sijoitettujen lasten vanhemmilta koskien lapsen tapaamisten eväämistä ja rajaamista koronavirustilanteen vuoksi. Olemme käyneet keskustelua teemasta myös sijaishuoltoyksiköissä työskentelevien ammattilaisten kanssa. Molemmilla tahoilla tähän tilanteeseen liittyy luonnollisesti huolta ja pelkoa. Molemmat haluavat tässäkin tilanteessa turvaa lapselle. VOIKUKKIA-toiminta haluaa tässä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa muistuttaa inhimillisen kohtaamisen tärkeyttä. …

Muutoksia kevään VOIKUKKIA-tilaisuuksiin

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi VOIKUKKIA-toiminnan keväälle suunniteltuja tilaisuuksia saattaa peruuntua tai siirtyä.

Tällä hetkellä kaikki tilaisuudet on peruttu 13.4. saakka.

Tarkemmat tiedot ko. tilaisuuksista löytyy tapahtumat -osiosta. Ilmoittautuneille tiedotetaan henkilökohtaisesti muutoksista. Tilaisuuksille etsitään uudet ajankohdat, kun tilanne on normalisoitunut.

Intohimoista ja asiakaslähtöistä työtä New Yorkin malliin

VOIKUKKIA-toiminta vieraili vuoden 2019 lopulla New Yorkissa tutustumassa paikallisiin lastensuojelun toimijoihin. New York valikoitui tutustumiskohteeksi, koska siellä on viimeisen 20 vuoden ajan tehty uraauurtavaa työtä vanhempien tukemiseksi ja osallistamiseksi lastensuojelussa.