VOIKUKKIA-ryhmä

VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä on tarkoitettu vanhemmille, jotka ovat kokeneet lapsensa huostaanoton tai sijoituksen. Ryhmän tavoitteena on vanhemman oman elämän ja selviytymisen tukeminen ja vanhemmuuden vahvistuminen sekä sitä kautta myös lasten hyvinvoinnin lisääntyminen.

VOIKUKKIA-ryhmässä on mahdollisuus käsitellä huostaanoton aiheuttamia tunteita ja saada niihin tukea muilta. Lapsen huostaanotto herättää monissa vanhemmissa voimakasta häpeää ja voi johtaa vetäytymiseen, kun leima tuntuu loistavan otsassa. Muihin saman kokeneisiin tutustuminen auttaa näkemään, ettei ole ainoa ja vähentää häpeän tunnetta.

VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:valkoisia voikukkia

  • Suljettu ryhmä eli osallistujat ovat samat läpi ryhmän
  • Ryhmässä yleensä 4-8 vanhempaa
  • Ohjaajina on 2 koulutettua ammattilaista, osassa ryhmistä on myös koulutettu vertaisohjaaja.
  • Ryhmät tapaavat säännöllisesti noin 10 kertaa
  • Yksi ryhmätapaaminen kestää parisen tuntia
  • Tapaamiskerroilla käsitellään eri teemoja, tilaa on myös ryhmän omille toiveille

Miten pääset mukaan ryhmään?

VOIKUKKIA-vertaistukiryhmiä järjestetään eri puolilla Suomea. Tietoa alkavista ryhmistä kannattaa kysyä omalta sosiaalityöntekijältä. Ilmoituksia ryhmistä löytyy myös täältä.
Ennen ryhmän alkua ohjaajat tapaavat erikseen jokaisen ryhmästä kiinnostuneen. Tämän tarkoituksena on tutustua ennakkoon molemmin puolin ja kertoa tarkemmin ryhmän kulusta, aikatauluista ja teemoista. Samalla osallistujalla on mahdollisuus kertoa omat toiveensa ryhmän suhteen.

Koosteen vuoden 2018 ryhmäpalautteista pääset lukemaan tästä.