VOIKUKKIA-vertaistukiryhmät

VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä on palkittu menetelmä sijoitettujen lasten vanhempien tukemiseen. Suljetussa ryhmässä on 4-8 osallistujaa. Ryhmätapaamisia on noin 10 ja jokaisella tapaamisella on oma teema. Ryhmää ohjaa kaksi koulutettua ammattilaista. Yhä useammin mukana on myös vertaisohjaaja, itse ryhmän käynyt ja ryhmänohjaajaksi kouluttautunut vanhempi.

Tuloksia: vanhempien voimaantuminen, arvokkaan tuen saaminen vertaisilta, epätietoisuuden väheneminen, vanhempana kasvaminen sekä kriisin helpottaminen (ryhmäpalautteet 2014-15).

”Joka kerta lähdin kotiin vahvempana kuin sinne tulin.”

 

 

Ryhmien loppupalautteissa korostuu se, miten erilaisista taustoista ja tilanteista vanhemmat tulevat. Jokaisen perheen ja vanhemman tarina on erilainen. Silti yhteinen kokemus lapsen sijoituksesta yhdistää.

”Avoimuus ja keskustelu on aina tärkeää, oli tilanne mikä hyvänsä!”

Tapaamiskerroilla on eri teemat, jotka etenevät tutustumisesta sekä oman tarinan kertomisesta lapsen ja vanhemman kriisiin, yhteistyöhön sekä yhteydenpitoon ja siitä omiin voimavaroihin ja tulevaisuuden näkymiin. Tukeva rakenne jättää myös tilaa ryhmästä nousseille keskustelunaiheille. Jokaiseen tapaamiskertaan sisältyy kuulumisten jakaminen ja kokemusten pohtiminen yhdessä.

”Tsemppaan itseäni joka päivä ja yritän löytää jokaisesta päivästä jotain hyvää. Ryhmän myötä arvostan nyt itseäni enemmän äitinä kuin ennen.”

”Tästä jää varmasti pureskeltavaa ja paljon eväitä elämään.”

Ryhmän ohjaajien palautetta:

”[Vertaisohjaaja omasta roolistaan] Se, että omalla esimerkillä voi näyttää että elämä jatkuu ja vaikeista asioista pystyy puhumaan jossain vaiheessa.”

”Ammatillisena ryhmänohjaajana olen ollut ikään kuin kielikylvyssä, kurkistamassa maailmaan, johon muuten en koskaan voisi päästä sisälle. Vertaisuus on ihmeellistä ja voimauttavaa. Olen saanut ryhmän ohjaamisesta paljon ammattitaitoa ajatellen sosiaalityöntekijän työtäni.”

 

Lainaukset ovat vuoden 2016 ryhmäpalautteista sekä 2015 ohjaajakyselystä.

Koosteen vuoden 2018 ryhmäpalautteista voit lukea täältä.