Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus voi kukkia

Vuoden 2018 VOIKUKKIA- ohjaajakoulutukset

Tarkemmat tiedot sekä ilmoittautumislinkit löydät sivun alaosasta.

OULU: 10.-11.4. ja 15.-16.5.2018, Cumulus City Oulu, Kajaaninkatu 17, 90100 OULU

TURKU: 9.-10.10. ja 6.-7.11.2018, Cumulus City Turku, Eerikinkatu 28-30, 20100 TURKU

VOIKUKKIA-vertaistukiryhmät:

Ketään ei saa jättää yksin selviämään kriisistä. Huostaanotettujen ja sijoitettujen lasten vanhemmat tarvitsevat tukea perheen hajoamisesta johtuvan kriisin käsittelyyn ja taustalla olevista vaikeuksista sekä muuttuneesta tilanteesta selviytymiseen.

VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä on palkittu menetelmä sijoitettujen lasten vanhempien tukemiseen. Suljetussa ryhmässä on 4-8 osallistujaa. Ryhmätapaamisia on noin 10 ja jokaisella tapaamisella on oma teema. Ryhmää ohjaa kaksi koulutettua ammattilaista. Yhä useammin mukana on myös vertaisohjaaja, itse ryhmän käynyt ja ryhmänohjaajaksi kouluttautunut vanhempi. Koulutettuja ohjaajia on eri puolilla Suomea jo yli 260, joista vertaisohjaajia 35 (tilanne 11/2016).

Tuloksia: vanhempien voimaantuminen, arvokkaan tuen saaminen vertaisilta, epätietoisuuden väheneminen, vanhempana kasvaminen sekä kriisin helpottaminen (ryhmäpalautteet 2014-15).

VOIKUKKIA-vertaistukiryhmän ohjaajakoulutus:

 • On tarkoitettu sijoitettujen lasten vanhempien kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka voivat olla kunnan, seurakunnan, järjestön tai yksityisen palveluntarjoajan työntekijöitä. 
 • Sekä VOIKUKKIA-vertaistukiryhmän käyneille sijoitettujen lasten vanhemmille, jotka haluavat olla tukemassa toisia samaa kokeneita ja työskennellä ammattilaisten rinnalla ryhmänohjaajina. Avaa vertaisohjaajan koulutusesite >> tästä (2016, pdf, 2 sivua)
 • VOIKUKKIA- ohjaajakoulutus antaa valmiudet vertaisohjaajana toimimiseen mutta ei ole kokemusasiantuntijakoulutus.
 • Koulutukseen ovat ensisijalla ne hakijat, joilla on tiedossa mahdollisuus ryhtyä ohjaamaan VOIKUKKIA-ryhmiä, joko omassa organisaatiossa tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Koulutukseen voivat hakea myös henkilöt, joilla ei ole vielä tiedossa mahdollisuutta ohjata ryhmiä tai jotka haluavat muulla tavoin hyödyntää koulutusta omassa työssään. 
 • Kaikki osallistujat saavat Ohjaajan Oppaan, koulutuksissa käytetyt luentomonisteet sekä oikeuden käyttää sähköistä materiaalipankkia ryhmien järjestämisen ja ohjaamisen tukena.
 • Kouluttajia on kaksi.Toinen heistä on ammattilainen ja toinen kokemusasiantuntija.
 • Sisältää neljä lähiopetuspäivää (2 + 2) sekä ennakko- ja välitehtävän.

Koulutuksessa saat perustiedot ja -taidot ryhmien ohjaamisesta ja keskeisistä ryhmässä käsiteltävistä teemoista. Aiempaa kokemusta ryhmien ohjaamisesta et tarvitse.

Osallistujilta edellytämme kokemusta sijoitettujen lasten vanhempien kanssa työskentelystä (ammattilaiset) tai VOIKUKKIA-ryhmän läpikäymistä (vanhemmat) sekä ennakkotehtävän hyväksyttyä suorittamista ennen koulutuksen alkua.

Ennakkotehtävänä on tehdä ryhmä- tai parityönä vertaistukiryhmän perustamissuunnitelma. Saat tähän ohjeet sekä tukimateriaalin (Ohjaajan Opas) heti ilmoittauduttuasi.

Koulutuksen teemoja:

 • Ryhmätoimintamalli ja sen käytännön toteutus
 • Lapsen huostaanotto vanhemman kriisinä
 • Huostaanotto lapsen kriisinä
 • Vanhemmuuden tukeminen muuttuneessa  tilanteessa
 • Ryhmänohjaajana toimiminen ja ryhmäilmiöt
 • Toiminnallisia menetelmiä huostaanottokertomuksen työstämiseen ja muuhun ryhmänohjaamiseen
 • Ryhmäharjoituksia
 • Haastavat tilanteet ja erityiskysymykset ryhmässä
 • VOIKUKKIA-toiminta ja tukipalvelut
 • Oma suunnitelma VOIKUKKIA-ryhmän perustamiseen ja ohjaajana toimimiseen
 • Ryhmänohjaajan voimavarat ja jaksaminen

VUODEN 2018 VOIKUKKIA-ohjaajakoulutukset

Oulun ohjaajakoulutus

AIKA: ti 10.- ke 11.4. ja ti 15.- ke 16.5.2018 klo 9:00 – 16:30
PAIKKA: Cumulus City Oulu, Kajaaninkatu 17, 90100 OULU
HINTA: 360 € / 390 €    (edullisempi hinta koskee Kasper ry:n jäseniä)
ILMOITTAUTUMINEN: 
Lisätiedot Oulun koulutuksesta sekä linkki ilmoittautumislomakkeeseen täältä >> Oulun ohjaajakoulutuksen tapahtumailmoitus

Suora linkki ilmoittautumislomakkeeseen >> www.webropolsurveys.com/S/6250FB14BECC9037.par

Ilmoittautumisaika Oulun koulutukseen päättyy 27.2.2017. Paikka koulutukseen varmistetaan kun olet palauttanut ennakkotehtävän hyväksytysti. Saat tähän ohjeet ja tukimateriaalin (Ohjaajan Opas) heti ilmoittautumisen jälkeen. Koulutukseen mahtuu enintään 20 osallistujaa.

----

Turun ohjaajakoulutus

AIKA: ti 9.10. - ke 10.10. ja ti 6.11. ja ke 7.11.2018 klo 9:00-16:30
PAIKKA: Cumulus City Turku, Eerikinkatu 28-30, 20100 TURKU
HINTA: 360 € / 390 € (edullisempi hinta koskee Kasper ry:n jäseniä)
ILMOITTAUTUMINEN: 
Lisätiedot Turun koulutuksesta sekä linkki ilmoittautumislomakkeeseen täältä >> Turun ohjaajakoulutuksen tapahtumailmoitus

Suora linkki ilmoittautumislomakkeeseen >> www.webropolsurveys.com/S/E335EBD8F4F79435.par

Ilmoittautumisaika Turun koulutukseen päättyy 28.8.2018. Paikka koulutukseen varmistetaan kun olet palauttanut ennakkotehtävän hyväksytysti. Saat tähän ohjeet ja tukimateriaalin (Ohjaajan Opas) heti ilmoittautumisen jälkeen. Koulutukseen mahtuu enintään 20 osallistujaa.

----

Avaa ja lataa vuoden 2017 VOIKUKKIA-ohjaajakoulutusten ennakkotehtävät >> tästä

Hintaan sisältyy koulutuspäivien lisäksi Ohjaajan opas, koulutuksessa jaettavat materiaalit sekä kahvitukset (lounas omakustanteinen). Koulutuksen suorittaneet saavat oikeuden käyttää VOIKUKKIA-nimikettä sekä käyttöoikeuden voikukkia.fi-sivuilta ladattavaan ryhmän ohjauksen, tiedottamisen sekä arvioinnin tukimateriaaliin. Tervetuloa mukaan aktiiviseen VOIKUKKIA-ohjaajaverkostoon!

Ilmoittautumisen peruutuksen voi tehdä ilman kustannuksia neljä viikkoa ennen koulutuksen alkua. Tämän jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme 50 % kurssin hinnasta, alle viikkoa ennen tehdyistä peruutuksista veloitamme kurssimaksun täysimääräisenä. Koulutuspaikan saa milloin tahansa ennen ensimmäistä lähiopetuspäivää vaihtaa toisen osallistujan nimiin.

Lisätiedot VOIKUKKIA-ohjaajakoulutuksista:

Virpi Kujala
vertaistoiminnan kehittäjä

puh. 040 760 0663

Mareena Heinonen
suunnittelija

puh. 050 464 0551

Hanna Hägglund
suunnittelija

puh. 044 345 0939

Tilauskoulutukset

Haluatteko tilata VOIKUKKIA-ohjaajakoulutuksen omalle alueellenne? Järjestämme vuosittain 1-2 ohjaajakoulutusta tilauksesta organisaatioille, esim. lastensuojelulaitoksille, kunnille tai osaamiskeskuksille. Jos teillä on valmiina alueellanne 10-20 osallistujan porukka, kannattaa tilata oma koulutus!
Tilaaja vastaa osallistujatietojen keräämisestä sekä ilmoittamisesta VOIKUKKIIN, koulutustiloista ja mahdollisista tarjoiluista. VOIKUKAT hoitavat kouluttajien palkkiot, matkat ja majoitukset sekä kaikki koulutusmateriaalit.
Hinta: yht. 3706 €

Kiinnostuitko? Kysy lisää kouluttajilta tai lähetä yhteydenottopyyntö osoitteeseen: voikukkia[at]suomenkasper.fi

© 2017 Voikukkia  |  WebDesign: Mainostoimisto Mekanismi